Grand Canyon - Veliki kanjon

created with NetLogo

view/download model file: Grand Canyon.nlogo

KAJ TO JE? KAKO MODEL DELUJE? UPORABA MODELA ZANIMIVO KAJ MORATE POSKUSIITI? RAZŠIRITEV MODELA NETLOGO ZNAČILNOSTI POVEZANI MODELI REKLAME IN POVEZAVE

KAJ TO JE?

Ta model posnema dež na delu ozemlja na vzhodnem delu Velikega kanjona, in sicer približno 6 milj (9,7 km) na vsako stran, kjer se stikata Crazy Jug Canyon in Saddle Canyon ter tvorita Tapeats Canyon. Vsak del predstavlja območje 105 čevljev (32 metrov) na vsako stran. Model je nastal v okviru poskusa z uporabo NetLogo in My World GIS.

Višinski podatki so iz National Elevation Dataset, ki je na voljo na spletni strani http://seamless.usgs.gov. Bili so pretvorjeni iz ESRI v ASCII datoteko z uporabo ArcGIS, nato pa ponovno pretvorjeni v svojo sedanjo resolucijo in reskalirani tako, da ležijo v obsegu 0-999 ob uporabi My World GIS.


KAKO MODEL DELUJE?

Dežne kaplje padajo na naključnih lokacijah ali na lokacijah, ki jih izbere uporabnik, in potem tečejo po pobočju navzdol. Če noben bližnji kos ozemlja nima nižje višine, dežne kaplje ostanejo na mestu. Nabirajo se, dokler se ne prelijejo na sosednji del ozemlja. Nekatere dežne kaplje vedno ostanejo v teh "mlakah" na višinah. Druge na robovih odtečejo iz sistema.


UPORABA MODELA

Ko odprete model, se samodejno požene postopek ZAŽENI, ki uvozi podatke iz zunanje datoteke. Pritisnite Nastavi, če želite obarvati dele ozemlja glede na njihovo višino ali izbrisati dežne kaplje in risbe/slike, ki so ostale od prej. Za začetek simulacije pritisnite gumb Start. Ob vsakem kliku bodo dežne kaplje padale po naključno izbranih lokacijah in potovale po navzdol po pokrajini.

Med simulacijo lahko kliknete kamorkoli na zemljevidu in ustvarite dežne kaplje. Ročno nameščene dežne kaplje so rdeče barve, tiste, ki model ustvari poljubno, pa modre. Gumb Opazuj naključno dežno kapljo določi perspektivo za opazovanje poljubno izbrane dežne kaplje (katerekoli vrste). Gumb Opazuj mojo dežno kapljo opazuje rdeče dežne kaplje, če obstajajo.

Če je vključena tipka risi?, vsaka dežna kaplja nariše svojo pot na risalni površini.


ZANIMIVO

Višino označujejo svetlejše in temnejše barve. Večja kot je višina dela ozemlja, s svetlejšo barvo je obarvan. Dežne kaplje tečejo z višjih na nižje dele ozemlja, kar pomeni, da se stekajo proti temnejše obarvanim delom.

Če model deluje dlje časa, bosta opazili, da se na določenih točkah, kjer nizko ozemlje obdajajo višji deli ozemlja, začenjajo oblikovati mlake. Če model dovolj dolgo deluje, se ta voda slej ko prej prelije čez in steče v reke, ki so spodaj.


KAJ MORATE POSKUSIITI?

Pritisnite gumb risi? in opazujte, kakšni vzorci se pojavijo.

Poskusite vse dežne kaplje določiti ročno. Sledite dežni kaplji po vsej pokrajini.

Poiščite še druge podatke GIS in uvozite različne sklope podatkov.


RAZŠIRITEV MODELA

Modelu dodajte erozijo, tako da bodo dežne kaplje s sabo odnesle ali prinesle višino – zemljo z delov ozemlja, po katerih potujejo.


NETLOGO ZNAČILNOSTI

Če zraven ni nižjega dela ozemlja, se dežne kaplje spremenijo (iz dežnih kapelj v vodo), zato se ne bodo več premikale.

Višinski podatki se odčitajo samo enkrat, in sicer ko se model v postopku ZAŽENI naloži. Zunanja datoteka (Grand Canyon data.txt) je formatirana tako, da se njena vsebina lahko izpiše (z beri-datoteko) v NetLogo spremenljivko.


POVEZANI MODELI

Erozija.


REKLAME IN POVEZAVE

National Elevation Dataset: http://seamless.usgs.gov
ArcGIS: http://esri.com/software/arcgis/
My World GIS: http://myworldgis.org/myworld

Hvala Ericu Russellu za njegovo delo na temu modelu.

Za publikacije, ki se nanašajo na ta model, uporabite: Wilensky, U. (2006). NetLogo Grand Canyon model. http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/GrandCanyon. Center za Connected Learning and Computer-Based Modeling, Northwestern University, Evanston, IL.

Za druge publikacije, uporabite: Copyright 2006 Uri Wilensky. Vse pravice pridržane. Poglejte http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/GrandCanyon za pogoje uporabe.

Slovenski prevod: Ernest Šlosar